Probos werkt mee aan aanleg eerste ‘zoutwaterbos’ ter wereld. Natuurlijk zijn er de mangrovebossen, maar in de kurkdroge delta van de rivier Colorado in Mexico gaat het om compleet andere omstandigheden. In 2006 zijn met begeleiding van Probos de eerste 12.000 zoutminnende bomen geplant.

Verantwoordelijk is een conglomeraat van Nederlanders, waaronder het IMSA van Wouter van Dieren, Shell, het ministerie van OC&W en de stichting DOEN. Het experiment in Baja California is bedoeld om ervaring op te doen op het gebied van teelt op zoutwater gronden, wat deze eeuw wel eens een heel belangrijke bron van grondstoffen en biomassa voor duurzame energie kan worden.

De Colorado rivier voert dankzij stuwdammen in de USA nog maar een fractie van het water dat vroeger naar de oceaan werd geleid. Nu dringt de oceaan steeds verder het land binnen, waardoor het milieu steeds zouter wordt en de gronden slechter te bebouwen zijn. Het is de bedoeling om met het aanleggen van het zoutwaterbos nieuwe economische activiteiten mogelijk te maken voor de locale bevolking. Tamarix Aphylla is de hoofdboomsoort, afgewisseld met een aantal Prosopis soorten. Tamarix groeit snel, waarmee er snel producten te oogsten zijn, zoals stokken voor de locale tomaten- en druiventeelt.

Probos heeft geadviseerd bij het opstellen van het bebossingsplan van deze pilot en tevens in 2006 een maand lang ter plekke het planten begeleid. Probos begeleidt de monitoring van de groei van de bomen in samenwerking met de locale bevolking en de ngo ProNatura in Baja California, Mexico

Informatie

uitvoerder(s): Mark van Benthem en Patrick Jansen
opdrachtgever(s): OASE
periode van uitvoering: 2005 - 2009

Resultaten

rapport:
  • Monitoring of the biosaline (agro) forestry experiment in the Colorado River Delta, Mexico
    april 2008

Tags

label