Skip to main content

Ons Team

Mark van Benthem | directeur-bestuurder en senior adviseur

 T  +31 317 46 65 60
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/markvanbenthem1/

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Als directeur-bestuurder en senior adviseur is Mark degene die veelal naar buiten treedt. Acquisitie, creatief nadenken, dat vindt hij leuk. En de interactie met mensen. Intussen is hij wel onze grootste idealist bij Probos. Bij elk project checkt hij even of de wereld er wel een beetje beter van wordt, anders moet je het niet doen, vindt hij. Altijd kijken wat de impact is van projecten: draagt het bij aan goed bosbeheer, schiet de biodiversiteit er iets mee op, de bodem? Niet zo gek dus dat hij zich veel bezighoudt met verduurzaming van de houtketen en de relatie tussen bosbeheer en biodiversiteit.

Zijn favoriete boom of bos? "Chileens Patagonië. In een middagje fiets je van het gematigd regenwoud aan de kust tot boven de boomgrens. Bergop kom je in bossen met alerce, de grootste boom van Zuid Amerika, die zeer langzaam groeit en duizenden jaren oud kan worden".

Mark heeft internationale werkervaring in Chili, Mexico, Peru, Canada, Oekraïne, Indonesië, Suriname, Republiek Congo, Kameroen en Finland. Hij is sinds de jaren negentig betrokken bij de certificering van duurzaam bosbeheer en ondersteunt de Nederlandse overheid sinds 2008 bij de implementatie van hun duurzaam inkoopbeleid.  Sinds 2013 is hij actief in de European Sustainable Tropical Timber Coalition.

Nienke Welle | senior adviseur

 T  +31 317 46 65 53
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/nienkewelle

Bekijk: haar projecten en publicaties

Nienke studeerde bosbouw aan de Hogeschool Larenstein en behaalde een master in Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jarenlang deed ze ervaring op bij een bosbouwadviesbureau, de Federatie Particulier Grondbezit én als zelfstandig adviseur, projectleider en onderzoeker. Het zoeken naar slimme functiecombinaties die de realisatie van nieuwe bossen kunnen ondersteunen is haar niet vreemd. Daarbij heeft ze aandacht voor het evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale belangen op het platteland en zicht op de bestuurlijke verhoudingen. Ook (groen) erfgoed is haar passie, vooral de geschiedenis van het beheer van landgoederen in de breedste zin van het woord.

Haar favoriete boom of bos? "Een onmogelijke vraag! Ik houd van het oer-Hollandse kleinschalige cultuurlandshap, met oude eiken of kastanjes rond de boerderijen. Maar ook van oude beukenbossen, van een populierenweide met weelderige ondergroei, van een laan met Amerikaanse eiken in de herfst, van de eindeloze bossen in het Zwarte Woud."

Bij Probos houdt Nienke zich hoofdzakelijk bezig met het werkveld 'Meer bos en bomen'. Het is haar ambitie om samen met partners in het landelijk gebied bij te dragen aan de doelstelling van 10% meer bos in Nederland en een groen-blauwe dooradering van het platteland. Je kunt Nienke bellen voor vragen over bosaanleg/-uitbreiding en alles wat daarbij komt kijken (zoals vraagstukken rond ruimtelijke ordening, financiering, plantsoen en Natuurschoonwet), maar ook voor boshistorie of historisch geografische thema’s.

Joyce Penninkhof | senior adviseur

 T  +31 317 46 65 57
 E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in nl.linkedin.com/in/joycepenninkhof

Bekijk: haar projecten en publicaties

Joyce had het prima naar haar zin als studieadviseur bij de WUR. Ze dacht nog: alleen als Probos belt (waar ze ooit stage liep), dan overweeg ik weg te gaan. En jawel, toen belden we! Aangenomen in 2015 op haar brede interesse en gestructureerde manier van werken, houdt ze zich met van alles bezig. Van praktijkproeven rond invasieve exoten tot duurzaam inkoopbeleid. Ook organiseert ze zonder met haar ogen te knipperen een uitstekende internationale conferentie over duurzaam tropisch hardhout. Zowel inhoudelijk als praktisch.

Haar favoriete boom of bos? "Het bos op de Sint Jansberg bij Groesbeek. Heuvelachtig, op een oud landgoed. Je komt er loofbos tegen, productienaaldbos, maar ook oude vijvers. Het voelt er bijna buitenlands."

Joyce heeft werkervaring in Finland. Bij Probos organiseerde zij drie grote internationale conferenties in Rotterdam, Aarhus (Denemarken) en Parijs. Ze is deskundige op het gebied van duurzaam houtinkoopbeleid en invasieve soorten (in het bijzonder Aziatische duizendknopen).

Sander Teeuwen | senior adviseur

 T  +31 317 46 65 66
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/sanderteeuwen

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sander is al net zo’n cijfervreter als zijn vroegere mentor Jan Oldenburger. Hij haalt heel veel voldoening uit het uitspitten van grote datasets, om daar dan mooie conclusies uit te trekken. Niet zo gek dus dat hij meteen na zijn afstuderen aan de slag kon om bij ons gegevens te verzamelen, te analyseren en over te dragen. Als zoon van een hovenier is de praktische kant hem overigens ook niet vreemd. Dat trok hem dan ook aan in Probos: een mooie combinatie van onderzoek, praktijk en kennisoverdracht.

Zijn favoriete boom of bos? "Het oude open beukenbos op de Oostereng bij Wageningen, met die mooie lichtval als de zon erop staat. Ook in de winter, als er verder niemand buiten is."

Sander heeft werkervaring opgedaan in het Amazone regenwoud van Brazilië, waar hij het effect van houtkap onderzocht op de regeneratie van tropische boomsoorten.

Sietze van Dijk | adviseur

 T  +31 317 46 65 58
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/sietzevandijk 

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sietze draait al een tijdje mee in de bossensector, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Zo stond hij eind jaren ‘90 aan de basis van de Erkenningregeling Bosaannemers (ErBo) en de eerste edities van het Arbo-handboek en de Arbo-infobladen in Nederland. Ook werkte hij in Suriname aan de wederopbouw van het Praktijkcentrum voor de Bos- en Natuursector en begeleidde hij daar de introductie van (FSC-gecertificeerd) duurzaam bosbeheer. Sindsdien is hij nauw betrokken bij het opzetten van gecertificeerde houthandelsketens en organiseerde hij samen met Probos de eerste FSC handelsmissie naar Suriname.
Sietze heeft ruim 20 jaar in de tropen gewoond en gewerkt, namelijk naast Suriname ook in Nicaragua, Libië, Soedan, Democratische Republiek Congo en Namibië. In 2005 richtte hij samen met een aantal Surinaamse collega’s het adviesbureau ‘Environmental Services & Support’ (ESS) op, waarbij hij als senior adviseur nog steeds parttime betrokken is.

Zijn favoriete boom of bos? “De ‘kankantri’ (Ceiba pentandra) in Suriname: een gigant die overal in het open landschap nog aanwezig is omdat hij vanwege de toegedichte magische eigenschappen en culturele waarden voor de creolen en marrons niet gekapt wordt”. En natuurlijk het spaarzame bos in de Gash Delta in Soedan, waar ik geleerd heb dat je wel twee keer nadenkt voordat je een boom kapt, zijn hout is immers het laatste wat hij je kan geven..”

Als parttime adviseur deelt Sietze zijn kennis en ervaringen binnen het Probos team en zal hij zijn netwerk inzetten voor een bredere internationale profilering van Probos.

Bryndis Perdijk | adviseur

 T  +31 317 46 65 62
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/bryndisperdijk

Bekijk: haar projecten en publicaties

Na haar studie Bos- en Natuurbeheer, met een specialisatie in tropische bosbouw, werkte Bryndis 10 jaar onder meer als auditor en projectleider FSC en PEFC bij SKH. Daarnaast was ze medeoprichter en secretaris van STIP. Door de vele bedrijfsbezoeken heeft ze veel gevoel voor wat er in de houtsector leeft. Bij Probos werkt ze voornamelijk op het werkveld ‘verduurzamen van ketens en waarderen bos-ecosyteemdiensten’, maar met haar enthousiasme werkt ze ook aan projecten op andere werkvelden. 

Haar favoriete boom of bos? "De Wallaba (Eperua falcata) een boom die vlakbij het huisje stond waar ik in Suriname woonde. Toen ik voor de eerste keer op mijn 18de de Voltzberg in Suriname beklom en uitkeek over het regenwoud, was dat zo’n mooie ervaring dat ik me graag voor bossen in wil zetten."

Bryndis heeft gewerkt in Suriname, Oceanië en Ethiopië. Daarnaast studeert ze momenteel aan de PABO en hecht ze belang aan educatie voor een duurzamere samenleving.

Gera op den Kelder | adviseur

 T  +31 317 46 65 54
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/geraopdenkelder

Bekijk: haar projecten en publicaties

Gera deed tijdens haar stage bij Probos, in samenwerking met Stichting Ark, onderzoek naar spontane bosontwikkeling. Haar inzet en de samenwerking resulteerde in een mooie beoordeling van haar stage en we vroegen haar of ze niet bij ons wilde blijven werken. Dat leek haar wel wat! Ze zet zich bij Probos in voor toekomstbestendig bosbeheer en meer bos en bomen. Wat het onderwerp ook is, ze gaat er mee aan de slag en zet zich er volledig voor in.

Haar favoriete boom of bos? "De treurwilg. Anders dan de naam suggereert, vind ik de boom niet iets treurigs maar juist iets majestueus hebben met haar omvang en hangende takken. Voor mij gaat er een bepaalde sereniteit vanuit."

Gera is van jongs af aan ook fanatiek bezig met voetbal. Opgeven is er niet bij en het kan altijd beter. Elke situatie ziet ze om van te leren om het de volgende keer beter te doen. Deze mentaliteit komt niet alleen op het voetbalveld van pas, maar neemt ze ook mee in haar werk bij Probos.

Gino van Maaren | adviseur

 T  +31 317 46 65 52
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/ginovanmaaren

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Opgegroeid tussen de fruitbomen, wist Gino al van jongs af aan waar zijn passie lag: bomen en natuur. Tijdens zijn studie Bos- & Natuurbeheer aan de WUR kwam hij er al snel achter dat hij graag adviseert in de alledaagse praktijk van bos- & natuurbeheer. Voor zijn stage keek hij naar het gebruik van rijkstrooiselsoorten, uitheemse boomsoorten en niet-lokale herkomsten als onderdeel van revitalisering en klimaatslim bosbeheer. Dat vond hij zo interessant dat hij hier graag verder mee wil.

Zijn favoriete boom of bos? "De amberboom. Als de herfst intreedt, verkleurt een amberboom prachtig! Als een boom alle kleuren heeft van groen naar geel, oranje, rood en dan paars, dan is het net alsof je naar een sprookjesboom kijkt."

Als allround adviseur houdt Gino zich bij Probos voornamelijk bezig met de thema’s toekomstbestendig (klimaatslim) bosbeheer, meer bomen en bos én invasieve exoten. Van tijd tot tijd helpt hij ook mee met de bos- & houtstatistieken. Hiernaast is Gino geïnteresseerd in de bijdrage van bomen in stedelijk gebied aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving.

Jasper Velthuis | adviseur

 T  +31 317 46 65 51
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/jasper-velthuis

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Na zijn studies in bos- en natuurbeheer (Van Hall Larenstein en WUR) zocht Jasper naar de balans tussen onderzoek en praktijk. Bij Probos zag hij hiervoor volop kansen! Dus meldde Jasper zich via een open sollicitatie waarna het voor Probos al snel duidelijk was dat Jasper een aanwinst is voor het team. Jasper houdt zich het liefst inhoudelijk bezig met actuele onderwerpen en vraagstukken binnen de bospraktijk, zoals klimaatslim bosbeheer. En die vraagstukken zijn er natuurlijk genoeg binnen Probos.

Zijn favoriete boom of bos? “Zelf heb ik veel met de boreale bossen zoals je die in Scandinavië hebt. Met name in het noorden van Zweden waar je nog oude boskernen met interessante structuren tegenkomt. Die hele regio heeft een bepaald ruw en eigenzinnig karakter. “

Jasper heeft tijdens zijn studie ervaringen opgedaan in Zweden en Zwitserland. Hij werkte onder andere mee aan een project over de klimaatgevoeligheid van de beuk in Europa. Binnen Probos is hij vooralsnog betrokken bij verschillende werkvelden alvorens hij zich verder zal gaan specialiseren. In zijn vrije tijd is Jasper een liefhebber van sporten en daarin verlegt hij graag zijn grenzen. Een kwaliteit die hij ook graag toepast in zijn werk.

Sylvia Schalken | officemanager

 T  +31 317 46 65 55
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/sylviaschalken

Met zo’n 40 arbeidsjaren op de teller en een diversiteit aan functies heeft Sylvia haar sporen inmiddels wel verdiend. Maar na de psychiatrie, het communicatievak en haar rol als manager in de ouderenzorg wilde zij zich nóg een keer verdiepen in een heel nieuw werkveld. En dus koos ze voor het bos. Binnen Probos ondersteunt Sylvia de adviseurs op het gebied van projectmanagement en communicatie. En natuurlijk zorgt ze er voor dat binnen het bureau alles op rolletjes loopt. Want plannen, organiseren en communiceren… dat hoort gewoon bij haar.

Haar favoriete boom of bos? "De reuzensequoia’s die zij tegenkwam op haar rondreizen door Amerika. “Temidden van deze bomen voel je je zó nietig; dan besef je pas goed hoe machtig en mooi de natuur is.”

Sylvia schrijft graag. Meestal doet zij dat voor of namens anderen. Behalve op haar blogsite; daar publiceert zij wekelijks een eigen kort verhaal. Ook is ze actief op verschillende schrijversplatforms en bekwaamt zij zich in de professionele vertelkunst. “Door verhalen te vertellen kunnen mensen elkaar inspireren. De verhalen van Probos breng ik dan ook met veel plezier voor het voetlicht.”

Jaap van den Briel | senior adviseur

Op zaterdag 14 december 2019 is onze collega Jaap van den Briel geheel onverwacht overleden.