Skip to main content

Excursie Hakhoutbeheer op omgekeerde rabatten

19 februari 2015

Landgoed Twickel heeft een eigen houtkachel geïnstalleerd voor de verwarming van het kasteel en de bijgebouwen. Twickel wil deze houtkachel met eigen hout stoken. Hiervoor wordt bijvoorbeeld tak- en tophout en hout uit vroege dunningen gebruikt.

Maar om de zelfvoorzienendheid te versterken wordt ook gewerkt aan de uitbreiding van het hakhoutareaal. Hiervoor is het innovatieve concept van omgekeerde rabatten ontwikkeld. Hiermee wordt biomassaproductie gecombineerd met waterretentie, recreatie en biodiversiteit. Op deze wijze draagt biomassa bij aan het onderhoud en de instandhouding van deze diensten aan de maatschappij.
Dit concept is een voorbeeld van een innovatieve manier om met meervoudig landgebruik om te gaan. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld de ‘levende vangrail’ en ‘rondje hout’. Deze excursie richt zich op:

  • de praktische kant van hakhoutbeheer, onder andere door een demonstratie van de GMT 035 velkop;
  • innovatieve landgebruiksconcepten met hakhout.
Programma
14.30 uur Ontvangst in de blokhut met koffie/thee
14.50 uur Opening en presentatie Hans Gierveld - landgoed Twickel “De ideeën en mogelijkheden voor biomassaoogst en -teelt op landgoed Twickel”
15.10 uur Presentatie Patrick Jansen - Stichting Probos “Innovatief hakhoutbeheer als drager voor biomassaproductie”
15.30 uur Presentatie Michel Gierkink - Gierkink Machine Techniek "Is de feller-buncher de geschikte oogstmachine voor hakhout?"
15.40 uur Excursie naar omgekeerde rabatten
16.10 uur Excursie naar demonstratie GMT035 velkop (korte autorit)
17.00 uur Einde met veldborrel
 
Locatie Wolfkaterweg 19, Hengelo
Datum Dinsdag 9 juni 2015, 14.30 – 17.00 uur
Aanmelden Aanmelden verplicht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0317-466555
Deelnemersaantal Maximaal 50 deelnemers op volgorde van binnenkomst
Organisatie Stichting Probos en landgoed Twickel met financiering van de provincie Overijssel en het Bosschap i.s.m. Gierkink Machine Techniek
Meer informatie Patrick Jansen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0317-466563


 alt=