Skip to main content

Voorlichtingsbijeenkomsten 'Gebruik goed plantmateriaal'

19 februari 2015

De uitwendige kwaliteit en genetische herkomst van plantmateriaal is een belangrijk aandachtspunt bij de aanplant van een beplanting. Het is een belangrijke bepalende factor voor de slagingskans, maar bepaalt ook decennialang het functioneren van de beplanting.

Zo bepaalt de (genetische) kwaliteit bijvoorbeeld de groeisnelheid, uitlooptijdstip, takafstoting, stamvorm en dergelijke. De ingebrachte genen blijven door natuurlijke verjonging zelfs eeuwenlang in het bos. Het is dan ook van groot belangrijk bij de aankoop van plantmateriaal niet alleen te letten op prijs, maar juist ook op kwaliteit. Wat is nu precies die kwaliteit? Hoe bestel je kwalitatief hoogwaardig plantmateriaal? En hoe controleer je dit bij aflevering? Dat zijn vragen die centraal staan in deze voorlichtingsbijeenkomst.

Programma 2 juli 2015 - Wageningen
13.30 uur Ontvangst in Hotel De Wageningsche Berg  met koffie/thee
14.00 uur Opening door Jos Jansen – voorzitter Green deal “Weet welk Plantmateriaal je (ver)koopt!”
14.05 uur Presentatie Patrick Jansen - Stichting Probos “Hoe bestel ik goed plantmateriaal en hoe controleer ik het bij aflevering?”
14.30 uur Presentatie Gerard Bruijstens - Naktuinbouw "Ontwikkelingen op het gebied van certificering”
14.45 uur Presentatie Sven de Vries – Wageningen UR "De selectie van goed moedermateriaal"
15.05 uur Presentatie Bert van Os – Staatsbosbeheer zaad en plantsoen "Het nut van zaadgaarden en genenbanken"
15.25 uur Wandelexcursie naar de SBB-zaadgaard en WUR-proefvelden
16.45 uur Drankje bij Hotel De Wageningsche Berg
 
Locatie Hotel De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96, Wageningen
Datum Dinsdag 2 juli 2015, 13.30 – 17.00 uur
 
Kosten Geen
Aanmelden Aanmelden verplicht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0317-466555
Deelnemersaantal Maximaal 50 deelnemers op volgorde van binnenkomst
Organisatie Stichting Probos i.o.v. Green Deal “Weet welk Plantmateriaal je (ver)koopt!”
Meer informatie Patrick Jansen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0317-466563


De bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’. Hierin werken 27 organisaties samen om het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen tot norm te maken in Nederland. Met vragen over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Mirjam Wagteveld via 06 46626535. Graag tot ziens op 2 juli.

 alt=